Μετά από 15 χρόνια έρευνας και αναπτύξεις ξεκίνησαν να “στριφογυρνάνε” οι πρώτες πλωτές ανεμογεννήτριες περίπου 20 χιλιόμετρα ανοιχτά της Σκωτίας.

Οι ανεμογεννήτριες κατασκευάστηκαν από την Statoil, μια πετρελαιοβιομηχανία από την Νορβηγία, και κάθε μια είναι ικανοί να παράγει 6MW ενέργειας. Στην πρώτη αυτοί δοκιμαστική φάρμα έχουν εγκατασταθεί 5 ανεμογεννήτριες συνολικού ύψους 253 μέτρων, εκ τον οποίων τα 78 μέτρα βρίσκονται κάτω από το νερό, και είναι ικανές να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα που θα καλύψει 20 χιλιάδες σπίτια. Σημαντικό από κατασκευαστικής πλευράς είναι να αναφέρουμε ότι κάθε μια από αυτές τις κατασκευές ζυγίζει 1.200 τόνους.

Η Statoil πήρε την άδεια για να δοκιμάσει τις ανεμογεννήτριες της από την Σκωτσέζικη κυβέρνηση πέρυσι, όμως δεν θέλουν να μείνουν μόνο εκεί. Προσδοκούν ότι από την εμπειρία που θα πάρουν από αυτή την φάρμα θα μπορέσουν στο μέλλον να κατασκευάσουν μεγαλύτερες μονάδες σε ποιο μεγάλα βάθη της θάλασσα.

Γιατί όμως πλωτές ανεμογεννήτριες; Τι πλεονέκτημα έχουν; Σύμφωνα με την Statoil οι πλωτές φάρμες με ανεμογεννήτριες είναι ικανές να ρίξουν το κόστος παραγωγής κάτω από τις 100 λίρες ανα MWh.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here